Cum previi blocajele in desen

La fel ca si motivatia, starea de flux continuu, imi este putin necunoscuta insa o pot simti, din ea iti pot spune ca este un mecanism ce, daca il angrenezi, si il pui in miscare, se misca indiferent de moment sau de stare.

Depinde cat de bine il faci sa se miste. O mare cantitate de motivatie il face sa se invarta mai rau ca o turbina, prevenind astfel blocajele care incep sa puna limite, si mai apoi frici.

Fricile mici si limitele apar cand starea ta de creativitate, sau neinspiratie in desen fac ca aceasta turbina imaginara [fluxul] sa se invarta incet in mintea ta, permitand astfel oprirea lui fie ca vrei fie ca nu vrei, prin agatarea pe el, ca un magnet de frici, conceptii proaste, mentalitati nepotrivite si uneori minciuni…critici.. CARE IL FAC sa se miste tot mai greu, pana la oprire.

Iar cum el este o uriasa putere de care nu esti constient, ii este greu sa se invarta cu viteza la care vrei, tocmai din aceste motive care il ingreuneaza.

Ce faci ca sa iti mentii fluxul sub energie continua.

Un factor care-l vad fiind important este relatia din lumea inconjuratoare si mintea ta.

Actionezi pe baza rezultatelor si feedbackului din jur; si transpunand acest raspuns in incercarea de da drumul fluxului, poate fi un esec sau o reusita.

In al doilea rand cand vrei sa-l pui in miscare si esti constient ca vrei asta nefiind cale de intoarcere, intervine vointa, care poate curata turbina de frici limite si minciuni care s-au depus in timp.

Iar daca stii sa dirijezi aceasta stare de cretivitate, iti poate da rezultate uluitoare de care nu stiai ca esti capabil sa le obtii.

Acum sa stim cum blocajele apar, cea mai eficienta metoda de a le elimina este consistenta cu care folosim vointa.

Ce inseamna asta?

Un exemplu practic in care vointa este pusa la munca, este atunci cand vrei sa te lasi de fumat daca fumezi. Cand reusesti, ai folosit vointa, daca nu ai reusit, nu ai destula.

Deasemenea..vointa de a merge la sala din ianuarie si sa nu te lasi pana in decembrie cand tai porcul:]] dar tu te-ai lasat in timp pe diferse alibiuri si scuze menite sa te faca sa lasi grasimea sa se depuna fara sa stii ca asta faci.

Asa este si cu vointa in desen cand o pui la treaba. Daca vrei rezultate, iti faci un plan simplu si te tii de el. Tine minte ca planul trebuie sa fie valid din punct de vedere al posibilitatilor tale. Adica daca tu stii ca el este planul cel mai eficient care te aduce acolo unde vrei, si stii ca el este bun, atunci nu ai nimic de pierdut si decat aia e calea, CAND VREI CEVA.

Planul, joaca rolul important in evolutia ta. In cercul meu de prieteni nu am vazut pe cineva cu ceva scris pe hartie in incercarea de a obtine ceva. Asta poate semna in acelasi timp sa sunt oameni poate foarte puternici si nu au nevoie de ceva scris, si ca ei urmeaza ceva…intr-adevar insa cu ce strictete? ce destinatie?…

Vrei ceva, fi decis in ce vrei si cei din jur or sa te ajute sa obtii.

Blocajul in desen poate fi prevenit prin urmarea unui plan bine pus la punct.

Este o durere cand te lasi de plan, te lasi de cuvantul ce l-ai dat, in consecinta de tine, de increderea ta in tine.

Sa previi asta, respecta planul si porti noi or sa ti se dechida pentru ca increderea ta in tine creste, si in ce faci, deasemenea. Si nu mai poti spune ca nu ai timp, nu este momentul potrivit sau nu stii destule.

Unul din exercitiile ce sugerez sa le faci este sa desenezi ceva ce nu iti place, scopul este sa te captiveze si sa-ti puna la aplicarea partea buna- ca iubesti sa desenezi-  aspura a ce nu iti face placere si o sa vezi ca cat de mult interes aplici in lucrarile care chiar conteaza pentru tine.

Ai multe motive sa-ti placa sa faci asta dupa prima experienta. Primul si marele este ca te obisnuiesti cu forme abstracte care nu le dai mare importanta dar pe straduiesti sa le pui cat de cat bine pe hartie si in plan, iar cand vine sa desenezi ce-ti place, o sa aplici constient ce ai invatat inconstient, dar cu o oarecare bagare de semana, si ajungi sa te intrebi, oare chiar eu am desenat asta? si poate vrei sa-i faci o poza cu telefonul si i-o trimiti prietenului sau prietenei sa-ti dea o parere, plus ca merita sa dai share la ce creezi, pentru ca este autentic tot ce faci.

Blocajele nu apar cand fluxul este la capacitate mare, adica sa nu iti faci griji cum o sa fie desenul din fata ta, tu avand sentimentul ca o sa iasa bine. Nu apare si stii de ce? Pentru ca in poza ce o desenezi este o motivatie uriasa care te tine in miscare, te tine pe tine si fluxul tau care nu se roteste incet deci acum ii ia mai mult timp sa se opreasca, in concluzie: frici/ griji/ critici nu se mai lipesc de nici unul din voi.

Nu poti stii daca el se invarte sau nu? Deci nu poti sti DACA te ajuta sau nu. Nu ai cum sa stii concret daca pe desenul care il faci o sa puna fluxul creativitatii mana, si o sa lasi lumea masca…de ce?

Pentru ca asta se simte. Este ceva subtil. Nu ai cum sa stii asta decat daca esti deplin relaxat in mintea ta si iti lasi gandurile sa treaca neanalizate in timp ce esti cu foaia si creionul in mana uitandu-te la poza, in liniste. Multi dintre noi nu stim asta.

Nu sustin ca trebuie sa meditezi acum, insa vrei sa iti eliberezi oceanul de ganduri cand vrei sa desenezi.

Desenul te linisteste la randul lui, insa conteaza ca tu sa poti intra linistit in el.

Asta daca vrei rezultate, rezultate care o sa-ti aduca rezultate.

Cheia aici este pur si simplu sa incepi sa desenezi, in starea ta normala si incepe sa observi puterea subtila care este dincolo de mintea ta.

Pur si simplu incepe, linisteste-te si ai sa vezi minuni ce poti desena, minuni care te separa de cei care nu vor sa isi imbunatateasca capacitatea de a desena cu sentiment si astfel vei umple foaia alba cu unicitatea de care dai dovada.

Cheers.

Marius

Cum previi blocajele in desen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.