Cum stii ca ai terminat un desen?

De la schita si pana la finisare, uneori este cale lunga. Sa stii sa spui stop tine de cum arata desenul final si ce anume transmite el. Pentru ca fiecare linie si contrast adaugat pluseaza valoare in rezultatul final.

Pe parcursul lucrului unele parti din lucrarea ta or sa fie terminate si te poti insela spunand ca este gata, pe baza lor. Insa imaginea de ansamblu spune daca ai terminat sau nu.

Imaginea de ansamblu este compusa de partile terminate sau semi terminate din desenul tau.

Cum iti dai seama ca ai o parte terminata?

Pai te uiti la raportul pe care obiectul/elementul/partea aceea il are cu restul plansei de desen, vreau sa spun celelalte elemente din desen.

O parte terminata iese atunci cand nu mai intra contrast [nu mai ai ce adauga], pentru ca daca ii pui prea mult se evidentiaza prost.

Trebuie echilibrat grafitul/culoarea in functie de sursa de lumina, astfel incat suma tonurilor sa dea valoarea ok si nemodificabila a respectivului obiect, si doar atunci sti ca el este terminat.

Odata ce ai terminat un obiect in desen, urmeaza si alte obiecte care formeaza imaginea de ansamblu, ce necesita sa-si faca aparitia in desen.

Bun, acum ca stim asta urmeaza sa vedem cum stim ca este gata, cap-coada.

Urmatoarele obiecte in raport cu primul trebuiesc accentuate in functie ce intensitatea luminii si distanta iar totalitatea lor se echilibreaza cel mai basic, rapid si repede cu cea mai inchisa culoare/mina a fiecarei culori prezente in desen.

Facem asta prin a lua o pauza inainte sa zicem „este gata” si in 10 minute te reintorci si iti asculti intuitia, pentru ca ea iti va spune natural unde mai trebuie si CAT sa adaugi pentru a-l finisa.

Exista riscul de a supra incarca desenul doar pentru ca nu ai al 6-lea simt dezvoltat sau nu iti asculti intuitia, pentru ca decizia de a-l termina se face cu masura si simt. Iar in cazul asta, tu nu trebuie sa te grabesti ci sa-ti iei timpul de a lasa intuitia sa iti „vorbeasca” din ce in ce mai tare si sa ajungi la sentimentul ca „ba…e gata!”

Obtii sentimentul ca este gata doar dupa ce vezi ca nu mai ai nici un punct de tras sau ceva de hasurat in plus [acolo unde trebuie].

Decizia finala vine in urma unei atente analize in mare, privind imaginea de ansamblu si lasand sentimentul sa-ti spuna ca este gata. Pentru ca daca te „uiti” atent, cand desenezi si termini ceva, se declanseaza un sentiment de completare. Tu trebuie sa cauti sentimentul ala cand faci un desen.

Tine minte, desenul poate fi prost, insa sentimentul de completare tot vine, pentru ca el nu are nici o vina ca tu ai luat proportiile gresit… el este separat de asta. Asta e treaba lui, este ca un senzor care iti spune ca acum ai terminat sau ca mai ai putin si termini.

Intrii in rapot cu acest senzor doar completand lucrari si fiind atent la cum se desfasoara starea ta interioara in rapot cu desenul si progresul in el, din fata ta [nu din minte]. Trebuie sa continui sa adaugi ce am zis mai sus iar sentimentul stie cand sa iti dea semnalul. Pentru ca el este dincolo de capacitatea ta de intelegere :]] si astfel vine sub forma de intuitie. Cantareste si analizeaza pentru tine, permitandu-ti asadar sa decizi constient daca e gata sau nu.

Cand nu mai ai ce sa pui in desen, pur si simplu se vede clar asta. Incearca sa mai adaugi ceva peste o lucrare din trecut si vei spune ca nu ai ce! Da normal, pentru ca nu mai ai ce desena peste iar desenul este chiar OK.

Cand nu iti asculti intuitia, ea este inca acolo asteptand sa te sustina, trebuie doar sa te intrebi si sa nu iti dai singur raspunsul.

In regula. Acum ca stim asta:

Intuitia poate sa-ti spuna ca mai ai  de lucrat insa nu este specifica, aici este sentimentul de lipsa care trebuie identificat tot prin ea. Iei fiecare sector la rand in plansa ta si il pui in rapot cu celelate, iar astfel o sa iti dea piesa lipsa din puzzle.

Vezi tu, trebuie tinut cont de raport atunci cand desenezi, iar raportul este un gradaj intre elementele deja finisate si imbinarea acestora intre ele [in cazul asta].

Rapotul este scris/ guvernat [cum vrei tu sa-i spui], de catre OBSERVATIE. El iti ofera accesul la imensa cheie catre finalizare care traduce doar in mintea ta… a artistului sentimentul de finalizare si implinire, ori „ca mai trebuie modificat”.

Deci ce iti vine in ajutor, este propria… intuitie!

Mult succes si observa mai mult!

Marius.

Cum stii ca ai terminat un desen?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.