Diferenta dintre amator si profesionist

In desenul cu creion privind foaia alba ajungem la concluzia ca orice poate desena orice…

Pornind de la asta cei ce deseneaza ii poti imparti in doua mari si late categori: profesionisti si amatori, si de aici este simplu: cei profesionisti deseneaza bine, amatorii deseneaza mai putin bine.

Insa ce face diferenta intre ei constituie adevaratele cauze pentru care ei nu avanseaza.

Marea diferenta o reprezinta timpul alocat invatarii si imbunatatirii. Unul care stie sa deseneze bine, in mod sigur ii place ce deseneaza, si astfel este pasionat si in modul asta se antreneaza pe el insusi desenand si invatand, devenind super bun.

Un amator, pe de alta parte, pot spune ca este la inceput de drum, adica el nu are dezvoltata abilitatea de a desena bine, tocmai din lipsa de exercitiu, sau nu acorda atentie asa mare la inceput de drum, ori nu ii place si deseneaza rar. Deseori invata atat cat ii trebuie, pe cand ar trebuie sa invete mereu. Ei se asteapta la salturi uriase pe cand ar trebui sa isi construiasca singuri calea catre o mana buna.

Amatorii urasc respingerea, esecul, pe cand profesionistii se asteapta sa primeasca critici, invatand din ele.

Ambele categorii se pot eleva scapandu-se astfel de clasament, prin disciplina regulata in desen si deci schimbarea perceptiei personale.

Un amator face exact opusul: deseneaza, apoi invata pe cand un profesionist intai invata cum sa deseneze si apoi invata si uneori invata pe altii, plus ca asta e cea mai buna cale de a autoeducare.

Trebuie sa privesti imaginea de ansambu in care esti implicat si sa uiti de profesionist sau amator, de gradele astea de comparatie imaginare, si sa FACI ce trebuie sa faci sa devi bun, si anume:

Concentreaza-te pe a invata cum sa desenezi din tutoriale sau cel mai bine din ce vezi, pentru ca nu ai cum sa gresesti,este simplu iar tu poti, ai tot ce iti trebuie.

Gandeste-te ca nu desenezi sa primesti aplauze si like-uri ori laude [care astea sunt pe moment ].  Trebuie sa ai un motiv principal pentru care desenezi si de asemenea banii pe care ii faci din desen ar trebui sa te scoata din categoria de amatori, pentru ca deseori cam asta indica.

Cand desenezi ceva frumos ce poate fi vandut si esti platit lumea vede valoare, asta inseamna experienta si material bun, care vinde, desigur.

Un profesionist este pasionat si ii place ceea ce face, iar timpul a fost cheia ce l-a impins sa ajunga unde este. Iar cand spun timpul, vorbesc de timpul in care tu iti faci reclama si cum! la ce desenezi, respectiv ce inveti pana se ajunge la constientizarea titlului de „profesionist”, si restul se umple de la sine.

Un amator stagneaza cand devine increzator in propriile abilitati si crede ca a invatat destule, pe cand un profesionist stie ca intotdeauna mai este loc pentru ceva.

Intotdeauna fi atent la detalii. Ele fac adevarata diferenta. Detaliile!

Nu te preocupa cu ce iti zic oamenii, fi TU constient de ce trebuie sa faci pentru tine.

Nu astepta inspiratia, pentru ca ea este acolo, tu dai drumul la treaba calm si o sa te insoteasca din mers.

Nu astepta sa faci desenul perfect, intotdeauna o sa fie cineva sa-l critice, fi constient de asta si porneste la drum si astfel salvezi timp pentru alte opere mai frumoase care adauga o alta piatra la calatoria ta.

Ca sa ajungi unde vrei trebuie sa incepi din acest moment sa-ti faci un plan bine definit si sa iti dai tot interesul sa-l urmezi, el te aduce de unde esti, unde vrei sa fi, insa depinde de vointa cu care faci, plus motivatia ce trebuie mentinuta pe parcurs.

Motivatia porneste cand te enerveaza ceva, o neregula / nedreptate cu tine si altii, in care ai fost implicat, un gand si un sentiment care te-a marcat, si vrei o razbunare, folosind propriul exemplu, in a demonstra in primul rand tie, ca poti si vrei sa atingi goalul ala doar ca sa fi impacat, insa doar drumul conteaza din toata calatoria asta.

Eu cred ca timpul pe care il acorzi fiecarui desen pe care il faci public spune despre stadiul in care te aflii, de asemenea unde mai ai de invatat si ce este in mintea ta.

Putina grija data viitoare la cum desenezi, foloseste tehnici si principii care le poti include in tine si in munca ta si astfel, cu timpul ei vor vedea in tine cineva care chiar se pricepe, cineva care poate s-a depasit pe el insuri [asta intra in raport direct cu mintea lor, care le spune ca ei inca nu s-au depasit pe ei insisi, cel putin in domeniul desenului].

Esti cel mai efectiv cand esti tu insuti – pornind de la asta tu trebuie sa fi cel care vrea sa deseneze super. Daca deja vrei asta atunci ai rabdare si incepe sa desenezi zilnic pana inveti fara sa vrei cum sa hasurezi, si astfel vei putea sa arati cunostinte in munca ta.

Fi tu insuti insa invata si dedica-te natural desenului pe care-l faci. Fa-l simetric, fa-l drept, fa-l cum trebuie sa fie dezvoltandu-ti skilul de a observa diferentele in poze, si nu are cum sa nu iti iasa bine, aplicand hasura la final.

Totul este simplu, ai tot ce iti trebuie fiind chiar acolo, continua, invata, observa ce e gresit, asculta critici, constientizeaza, lasa timpul sa treaca concentrandu-te pe prezent si placere.

Nimic nu e greu, este doar ca il facem noi greu. Repeta mereu „pot sa il fac”, „pot sa il fac”, deseneaza… sterge, ca si cum tu chiar il faci, iar doar asa, tu faci diferenta.

All the best.

Marius

 

 

 

Diferenta dintre amator si profesionist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.