Cum sa nu cazi prada ignorarii desenului si cum il redobanesti.

Desenatul regulat este una din cele mai bune habit-uri ce le poti avea daca iti place, pe langa el intra si cititul, sportul etc.

Cuprinde multe beneficii uimitoare de sanatate, exprimare de sine, si gasirea mai multor solutii si aplicarea lor foarte eficient, in nenumarate cazuri.

Din ce am vazut daca vrei sa desenezi din ce in ce mai bine trebuie sa iti placa ce desenezi si sa acorzi timp in asta.

Multa lume dupa o anumita varsta nu mai deseneaza sau nu isi mai da interesul asupra acestei calitati, sau cum vrei tu sa o numesti.

Schimbarea asta este data cred ca de timp. Daca punem desenul in timp, sa stii ca el cam mananca pe paine :]] acum, desigur, depinde si ce desenezi!

Acei oameni care uita sa mai deseneze sunt acei oameni care poate dintr-un anumit punct de vedere isi refuza dezvoltarea personala, isi refuza angajamentul. Nu numai ca poti concepe lucruri, pentru tine in primul rand, insa iti si dezvolta acea capacitate de a descoperi solutii pe cale naturala, care vin din tine.

Ei se lasa de desenat, insa problema e ca refuza alte lucruri in acelasi timp, si asta e dureros.

Daca in cercul meu social, majoritatea au vicii, poate bune poate rele, neclasificandu-le, asta lasa loc schimbarii lor intr-o anumita masura. Munca – acasa – bautura – pub-uri, joc-uri, porno, you name it.

Dupa marginea oglinzii cand ajungi acasa si te schimbi te apuci de alte lucruri, -vorbesc de omul care a uitat sa mai deseneze- de obicei inainte poate desenai sau schitai, insa s-au dus de mult acele vremuri.

Ce lasa loc pentru schimbarea asta? Simplu fapt ca au lasat balta desenatul incluzand alte lucruri in rutina. E ok, poate timpul sau conditiile schimba asta, insa intotdeauna ai timp, nu gasi scuze, el este acolo!

Sa te mentii pe linie nu presupune efort, ci rezultate. DESENE TERMINATE.

Cand termini un desen, lucrurile se schimba. Nu numai ca ai progresat dar ai si intarit obiceiul de a desena, iar cand termini un desen si esti ok cu el, esti pe aceeasi linie, inseamca ca e pentru tine, ai sentimentul in tine, care nu il scoti poate din alte surse, decat similar.

Acum ca stim aceast principiu lucrurile devin simple cu implementarea unui plan, si contientizarea a ce se intampla.

Daca tu vrei sa te abati de la a desena, este ca si cum ai renunta din prima saptamana de cand zici ca te apuci, sa mergi la sala si sa gasesti scuze menite sa iti aline lipsa de vointa si alte atuuri bune bune de tot :]]

Daca iti bagi bete la spite este o singura cale sa schimbi asta, si anume:

Contientizarea rahatului

Cand aduci in realitatea ta, cacatul in care ai calcat si te-ai dus pana la gat, lucrurile se schimba doar cand accepti acel rahat ca fiind al tau.

Cum faci asta cu desenul: Ei bine nu este greu. Du-te dormi, trezeste-te si scoate o foaie de hartie alba ia un creion si uita-te la ea. Uita-te si holbeaza-te si spunet-ti ca accepti ca nu desenezi frecvent, si ca schimbi asta[ nu ca vrei,  ci ca tu chiar defapt schimbi]

Iar acum scrie pe hartie: #promit aici si acum sa continui sa desenez pe o baza regulata#

Ia foaia si agat-o undeva la vedere [ langa laptop/monitor, la masa unde lucrezi/joci ]

Cand vi la masa citeste-o cu voce tare daca poti, daca nu, in gand.

Este uimitor cum functioneaza si devin natural pentru tine, pentru ca are rolul de a alimenta mintea subconstenta si iti deblocheaza mecanisme naturale care dorm deja in tine, si pe care tu le pui practic la treaba prin:

Elaborarea unui plan care sa sustina aceasta schimbare:

[Un lucru iti reamintesc: aceastea sunt lucruri cu care m-am confruntat si am trecut peste, iar care acum nu mai am probleme cu]

Acest plan este extrem de simplu si il poti face chiar acum daca simti ca trebuie sa schimbi asta. Iti aduce nenumarate beneficii in desen.

Planul este format de o dedicare zilnica de 5 minute in care tu desenezi si care inseamna 0.34% din intreaga ta zi.

O poti face cand vi de la munca, sau cand te scoli, si iei imagini de referinta, pentru ca este foarte usor. Desenezi ceva mic ce iti place de pe google imagini si te asiguri ca au trecut 5 minute :]]] asta la inceput, apoi cu timpul poti sa cresti timpul acesta.

Un lucru e important: nu depasii cele 5 minute de desenat daca nu te simti in stare, ca ai motivatie destula sa continui, la momentul respectiv. Dar sunt sigur, ca daca este ce iti place o sa fie OK pentru tine sa desenezi cat simti ca trebuie.

Recomand sa ai un pad [caiet] pe care sa iti desenezi aceste cate 5 minute pe zi de desenat, sa te monitorizezi si este FOARTE important sa constientizezi evolutia, care eu nu cred ca se vede in zile nici in luni, ci in ani de zile.

Scoti pad-ul te uiti si zici, ba uite ca pot se poate, si acum am experienta, cu putine tutoriale de pe youtube si alte. Poate mai multa experienta decat am avut in ultimele luni, dar ti-am zis, adevarata evolutie sa vede in ani.

E distractiv sa vezi cum lucrurile ruginesc cand le uiti, si te uiti la cine ai fost cand ai fost sau nu mai sunt cum erau 😀

Asta lasa loc mai mult pentru jocuri video [iar ele.. nu zic ca nu sunt bune, ba chiar foarte bune: relaxare, descoperire solutii, logica, etc.] care se transforma in dependenta cu timpul, si acolo avem o problema, Huston :]] iar pe langa jocuri, mai avem si altele.

Lipsa cititului, care aduce lipsuri in viata de zi cu zi, si pierderea din vedere a ceea ce vrei, in principal dezvoltarea personala. La care inca ma gandesc cum sa combin desenul cu ea in mica masura, iar daca ai sugestii sau idei, nu ezita sa mi le comunici.

Ok, deci daca vrei sa faci o rutina din desenat, indiferent de motiv, nu le enumar aici, trebuie sa aplici constient aceste schimbari. Deasemenea nu trebuie sa te abati, cum eu am facut de altfel de nenumarate ori si care mi-a adus anumite chestii nedorite in miscarea motorie a mainii :]]

Una dintre cele mai bune calitati a fost pierderea [dar am recuperat-o] trasarii semicercului pe exterior, ceea ce insemna foarte mult pentru mine, pentru ca trebuia sa rasucesc foaia ori de cate ori trebuia sa retusesc cate ceva care era pe exterior. Era ca si cum desenam cu stanga.

Cu totii ne stim valorile la desen, e, aceste valori isi dau fade away, daca nu sunt slefuite constant.

Este ciudat cum am invatat asta pe pielea mea. Pur si simplu acea functie se atrofiaza cum moare o planta, sau un muschi nelucrat :]

Asa ca ai grija de ce ai bun in tine, si slefuieste inca de pe acum, sa nu ajungi sa te chinui sa recuperezi, risti sa nu mai poti face asta, pentru ca timpu trece si sigileaza [sti ce spun].

Fi perseverent cu planul ce ti l-am dat si ai grija sa te ti de el pentru multe beneficii, la fel ca si cu cititul, seteaza-ti un numar de pagini, si citeste-le in fiecare zi.

Intotdeauna e ok sa setezi un numar mic cand faci asa ceva, ca increderea in tine sa creasca si sa ajungi de la curba de invatare la platou [linie dreapta] ca sa iti doresti sa urci mai repede. Citeste cum prinzi incredere in tine , si afla o alta modalitate cum faci asta.

In final toata treaba asta ma face sa rezolutionez cu un singur aspect si anume, ca tine doar de tine daca vrei sa continui sa desenezi sau nu. Ai o motivatie, un tel iar aici ai factorii exteriori care te impiedica sau te salta sa-l atingi – asta cand nu te asculti [pe tine]

Eu stiu ca poti, eu am putut, ai mai sus solutia, deci da-i bataie :]

 

Marius Iba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum sa nu cazi prada ignorarii desenului si cum il redobanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.