Despre desen

Talent

De multe ori lumea crede ca este innascuta capacitatea de a desenea, eu iti spun ca nu este, tu poti desena foarte bine, si nu, nu este un talent cum mai spun unii.

Realitatea

In realitatea mea ce cred eu pur si simplu este ca poti desena super frumos doar acordand TIMP operei tale. Iar ca sa acorzi timp, trebuie cu o anumita conditie, o conditie fara de care daca nu o ai risti sa dai totul la o parte.

Pasiunea

Acea conditie este pasiunea. Cand spun pasiune ma refer la placerea intensa si continua cu care faci un lucru. La randul ei, pasiunea din punctul meu de vedere depinde de placerea care ti-o ofera desenul. Pentru mine, rezultatul final este cel care isi pune nota, tradusa in placere, in rezultatul final, si distractia avuta pe parcurs, pe care o simti.

Distractie si timp

Cand spun distractie ma refer la ce iti ofera desenul pe parcursul crearii lui, aceasta vine la mine, din muzica dubstep pe care o ascult si misterul trasul liniilor, pentru ca nu stii unde v-a fii trasa urmatoarea linie, si esti martor constient la cum poti TU realiza acel desen, pe o foaie alba…de unde incepi, cu ce continui…

La inceput nu stii, dar vrei sa aflii!

Nu trebuie sa te gandesti la timp cand desenezi, pentru ca daca iti face placere, nu mai conteaza.

Cele mai frumoase lucrari, au fost facute in multe ore chiar saptamani. Ce le-a facut frumoase? tocmai timpul si deci dedicarea artistului tot timpul.

Arta si artisti

Ce te mai poate bucura? pai simplul fapt ca ai doar un creion/pensula si tragi cu ele pe foaie, avand doar aia…nu te face sa te simti imprimanta, ci om, iar daca tu faci un desen cu ce ai, esti artist.

– tinand cont ca a fii artist are multe caracteristici – una dintre ele este faptul tu poti realiza un desen, personalizat! nu esti aparat foto sau imprimanta, si din nou ai un creion, il poti schimba, obtii rezultate diferite, deci alte caracteristici!

Desii arta are multe forme, dorinta de rezultat a impins multi oameni sa faca opere grandioase si sa incante ochii omenirii.

Stii, skilul [abilitatea] ta de a desena este ingropata adanc in tine, tie nu iti trebuie decat sa gasesti ce parte iti place din a face un desen cap coada, si sa te DECIZI ca asta vrei.

Restul este sa urmezi planul, nimic mai simplu.

Marii artisti si genii care au facut lucrari memorabile de-alungul istoriei au folosit poate instrumente mai proaste de 100 de ori decat ce avem in prezent, nu condamn nu judec, este dupa posibilitati, INSA ce vreau sa subliniez este ca ei au dat dovada de un caracter puternic de a urma planul, dupa ce au luat decizia si au reusit intr-un fel sau altul sa isi atinga laturile superioare prin crearea acestor opere minunate. Imi place sa le spun desene :]]

Totusi, desi ei avand instrumente mai proaste, s-au familiarizat cu ele, si tot imbunatatindu-le au ajuns sa le cunoasca foarte bine. Cum au facut asta? alfii pe parcursul articolelor.

Un alt aspect al oamenilor de elita este ca ei desenau inconstient. Subconstientul comunicandu-le idei si planuri, deasemenea cai rapide in a reusi.

Unii au facut-o constient, altii natural, insa Inteligenta Infinita ne atrage pe ambele cai, atunci cand alegi ceva, catre acel ceva, indiferent de obstacole; Ea fiind cea mai mare forta din univers, si de care noi ne putem folosi, sa desenam mai bine, mai repede, usor, eficient, fara efort si tot asa. Cum facem asta, aflii pe parcurs.

Sunt aspecte importante in desen de care tu trebuie sa tii cont, acum ca scriu asta, si realizez ca este mult de spus in spatele unei foi pe care este desenat ceva.

Surse de invatare si stergerea sperantelor

Un aspect importat este ca, toata lumea deseneaza, insa nimeni nu ne invata eficient sa desenam, si asta in special de mici.

Nu aveam o sursa clara de desen, trebuia sa gresec de 50 de ori sa trag linia potrivita la locul potrivit, asta fara sfaturi…deci faceam practica fara cunostinte, ceea ce e greu fiind fraged, este descurajant chiar. Multi au esuat in punctul asta.

Unde rabdarea este cheia si vointa lacatul eliberand valoarea pusa de mine pe a desena.

Eu m-am chinuit singur ani de zile sa desenez in scoala pe ultima pagina a fiecarui caiet, doar sa-mi demonstrez ca pot desena, din cauza unei experiente nu prea bune din trecut cu mama, in clasa a 3-a.

La desen in clasa a 5-a eram cel mai bun la desen din scoala primara doar ca stiam sa reprezint obiectele in spatiu, si am ramas asa pana am iesit.

In schimb la ora de desen eram constient ca stiu sa pun in plan un cub, o casa, o sanie, o masina basica sau formele ei.. :]] insa ei ma credeau cel mai tare la desen rugandu-ma sa le desenez si lor.

Dar ce vroiam eu era sa aflu mai multe de la doamna profesoara insa speranta mea se ruina asteptand sa-mi spuna tehnici si metode sa desenez mult mai bine, insa ce facea ea, era sa ne citeasca din cartea de arta in care erau poze cu niste statui sculptate si in care se vorbea de paleta de culori, tonuri si alte prosti cu care imi umplea capul.

Si eu ma gandeam atunci …oare cand ne invata sa desenam, era logic… avem materie de desen sa invatam sa desenam practic nu sa scriem si sa invatam ce emotii aduce culoarea rosi.

Eu tot aveam speranta asta si tot aveam, pana cand ne-a introdus desenul tehnic…era cel mai usor ca aveai linie, insa cu asta si in timp, am realizat ca nu am invatat nimic despre desen in scoala si ca ce a fost a fost punctul altcuiva de vedere.

Acum ca am crescut pot sa iti ofer cu usurinta punctul meu de vedere numai daca crezi ca ti se potriveste punctul meu de vedere ce este pus pe baza tutorialelor pas cu pas si usor de inteles, logice, care nu aduc dureri de cap decat daca percepi desenul ca fiind greu.

Legat de perceptie, sunt o multime de subiecte dezbatute pe, perceptia realitatii.

Insa am s-o fac simpla:

Daca ai impresia ca este greu sa desenezi, asa este. daca ai impresia ca este USOR sa desenezi, asa este.

Este un lucru constient, ce le este impus altor oameni [majoritatea copii], de altii care s-au lasat de desenat inaintea lor, pe scuza morala ca “este greu, hai la seminte”

Varsta si capacitatea de a desena,

Asta creste si se dezvolta cu varsta. Cand esti mic, percepi altfel, in contrast, pe masura ce cresti ITI DAI SEAMA singur, inconstient, de ce trebuie sa faci, sau sa CITESTI o poza un obiect, ca mai apoi sa-l desenezi.

Aceasta latura trebuie ajutata, constistent, in timp si mentinuta, ca mai apoi gandita sa o poti intelege, sa rezulte in: a desena mai bine decat data trecuta.

Fiecare avem un timpar implicit prin care desenam, este distractiv daca stai sa te uiti intre nebuniile ce le desenezi cand esti relaxat si in apa ta, fata de operele pe care le scoti cand iti dai interesul.

Cand te uiti la altcineva poate te apuca rasul sau nu, pe mine da, poti intelege modelul de baza de pe care acesta deseneaza ceva bun. Dintr-un peisaj schitat la aiureala, poti extraga miscarile scumpe care te tin sus.

Tiparul unic

Fiecare este unic in mazgalelile lui, si este interesant daca pui 2 oameni sa deseneze 2 oameni pe o foaie de hartie unul langa altul, o sa vezi diferenta uriasa intre tiparurile lor.

Ce te ajuta asta, nimic, doar ca si tu ai unul, pe baza lui dezvolti artistul din tine.

Sigur ai incercat sa desenezi o masina un tanc o fata din mintea ta, poate i-ai facut si o roche si pantofi, dar na..asa se face. insa sa desenezi o masina full HD sau un peisaj necesita pasiune si antrenament, iar da, cum am mai spus, cu riscul de a ma repeta, trebuie sa te decizi si sa platesti cu timpul. Insa rasplata este de nedescris uneori. Uneori din partea altora, alteori din tine pentru tine.

Tine cont ca sa desenezi este distractiv si te face sa prinzi incredere in tine. Deasemenea este ca si cand te uiti la film. NU stii cum se va derula.

Pana data viitoare…multe schite.

Despre desen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.